Olika vattenkvalité

Bordsvatten

Bordsvatten är kommunalt renat vatten eller vatten som är taget från en egen vattentäkt,
Till denna kategori räknas även vatten som kommer från en naturlig källa om de är smaksatta.
Bordsvatten är den mest kontrollerade vattnet i Sverige och är dessutom klassat som ett av världens bästa vatten.

Exempel på bordsvatten är:  Bonaqua

Källvatten

Källvatten är vatten som kommer från en underjordisk källa. Produkten behöver inte godkännas av livsmedelsverket utan följer lokala föreskrifter, i övrigt är kvalitetskraven på produkten lika höga som i fallet med naturligt mineralvatten. Utförlig innehållsdeklaration är ej ett krav. Vattnet måste tappas i direkt anslutning till källan.

Exempel på källvatten är: Loka

Mineralvatten

Naturligt mineralvatten är vatten som kommer från en underjordisk källa med naturliga halter av mineraler och salter. Vattnet tappas i direkt anslutning till källan. Endast kolsyra får tillsättas eller avlägsnas. Vid behov får vissa instabila ämnen som till exempel järn och mangan tas bort. På förpackningen skall alla ämnen i produkten redogöras i en utförlig innehållsdeklaration. Produkten får status av Naturligt mineralvatten efter godkännande av livsmedelsverket.

Flertalet producenter av mineralvatten är förlagda med varningstext på etiketten då det ej bör konsumeras regelbundet av barn och gravida.

Exempel på mineralvatten är: Evian


Adwaters miljöansvar sträcker sig över hela värdekedjan, från hållbara inköp till effektiv hantering av energi, avfall och vatten i produktionen, till effektiva transportlösningar och återvinning.

Detta innebär ett ständigt arbete med att minska verksamhetens miljöpåverkan genom att investera i och använda den bästa tillgängliga tekniken och de bästa arbetsmetoderna. Existerande produkter och processer effektiviseras hela tiden, både för miljön och för affärernas skull.

Kvalitet är inte bara hur väl en produkt fungerar och hur länge den håller, utan också hur den tagits fram.

Exempel på miljötänk i verksamheten

 • Svensk­producerat

  Alla flaskor tillverkas och tappas i Sverige.

 • Återvunnet

  Alla PET-flaskor är tillverkade av återvunnen PET.  Varje ny flaska är gjord av plasten från en gammal och när den i sin tur pantas blir den till en ny och kretsloppet fortsätter.

 • Miljöklassat

  Etiketten, som är tillverkad i ett miljövänligt material, har ett nytt och bättre klister som, både i produktionen och återvinningen, kräver lägre temperaturer och inga kemikalier.

 • Logistik

  För att minska transportens påverkan på miljön optimeras dessa kontinuerligt, varuflödet samordnas och samverkan sker med andra transportköpare.